Emésztés, gyomor, máj és bél mikroflóra
Az emésztés az emberi szervezetben zajló lenyűgöző folyamat, amelynek során több tucat különböző biokémiai reakció zajlik. Fő feladatuk, hogy a bevitt táplálékot más, könnyebben felszívódó összetevőkre bontják, és kivonják belőle a szükséges tápanyagokat.
#showmore#
Általában nem is vagyunk tudatában az emésztésnek, pedig a megfelelő és egészséges emésztés nem árthat. Nem szabadna furcsa hangoknak, nyikorgásnak, haskorgásnak stb. lenniük. Sajnos a mai rohanó, egészségtelen táplálkozással, alvás- és mozgáshiánnyal, valamint a fokozott pszichés stressz hatására egyre gyakrabban "hangolódik" el az emésztőrendszer. Ennek következtében különböző funkcionális emésztési zavarok alakulnak ki, amelyek más akut vagy krónikus betegségekkel társulnak. Ezek leggyakoribb megnyilvánulásai például: ekcéma, pattanások, migrén, puffadás, allergia, hasmenés, székrekedés, fáradtság, gyomorégés, görcsök stb. Ezek mind figyelmeztető jelek, amelyek azt üzenik a testünknek, hogy kezdjünk el jobban odafigyelni rá.
Hogyan biztosítható az egészséges emésztés?
Olvasson tovább, arról, hogyan kerülheti el az emésztési problémákat, miközben több mást is megtudhat:
- az emésztőrendszer szerveinek anatómiájáról és funkcióiról
- az ételek és összetételük hatása az emésztésre
- a leggyakoribb emésztési betegségek és lehetséges megoldások
- az egészséges mikrobiom és annak hatása az immunitásra
Az emésztőrendszer anatómiája és a fontos szervek.
Az emésztőrendszer anatómiája magában foglalja azokat az összetett izomszerkezeteket, amelyek lehetővé teszik a táplálék mozgását a szájtól a végbélnyílásig. Maga az emésztés a szájban kezdődik, ahol a szénhidrátok emésztése a nyál segítségével történik, amely nemcsak az étel lenyelését könnyíti meg, hanem enzimeket is tartalmaz. Ezután az étel a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, ahol a savas környezet hatékonyan bontja le a fehérjéket. A gyomorból az emésztett táplálék továbbhalad a vékonybélbe, ahol a legtovább tartózkodik. Itt történik az összes tápanyag végső emésztése. A vékonybél körülbelül 3-5 méter hosszú, vérerekkel gazdagon ellátott, és a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, zsírsavak és cukrok véráramba történő visszaszívódásának fő helyszíne.
Az emésztetlen maradványok továbbutaznak a vastagbélbe, ahol a rostok segítségével, széklet formájában távoznak a szervezetből. A bél tartalmát erősen befolyásolja a benne található baktériumok tevékenysége, amelyek együttesen alkotják az úgynevezett mikrobiomot. Bőségük és a nyálkahártya, a védő nyálka és a fehérvérsejtek közötti kölcsönös összhang elengedhetetlen az egészséges emésztéshez.
Fontos megjegyezni, hogy az emésztőrendszer nem egy elszigetelt rendszer, hanem nagyon szoros kapcsolatban áll a szervezet más szerveivel és rendszereivel. Az olyan mirigyek, mint a máj, valamint az epehólyag és a hasnyálmirigy szintén fontos szerepet játszanak az emésztésben.
A máj számos létfontosságú funkciót lát el: segít a tápanyagok anyagcseréjében és tárolásában, a fehérjék és hormonok termelésében, befolyásolja a véralvadást, valamint eltávolítja a méreg- és salakanyagokat a szervezetből.
Az epehólyag az epe tárolója, amely elengedhetetlen a zsírok emésztéséhez a vékonybélben. Sajnos a máj és az epehólyag is nagyon érzékeny az olyan mérgező anyagokra, mint az alkohol, a gyógyszerek stb. Ha hosszú időn keresztül ki vannak téve ezeknek az anyagoknak, meggyengülnek és működésük károsodik, ami olyan betegségekhez vezethet, mint a májzsugor vagy a májrák. A túl sok zsír és cukor szintén káros a májra.
Milyen hatással van az étrendünk összetétele az emésztésre?
Mint tudjuk, az élelmiszerek összetétele is kulcsszerepet játszik az emésztés és a tápanyagok felszívódásának folyamatában. Az ételek tápértéke és így maga az általunk elfogyasztott ételek kiválasztása is hatással van arra, hogy az ételek milyen gyorsan emésztődnek meg és szívódnak fel a véráramba.
Ezért nem csak az íz és a vonzó illat vagy csomagolás alapján kell kiválasztani az élelmiszereket.
Az étrendünk összetétele és az étkezésünk általános módja jelentős hatással van az egészségünkre, és többet befolyásol, mint gondolnánk.
Mire kell a leginkább odafigyelnünk az étrendünkben?
Mindenekelőtt a legjobban kerülnünk kell a hosszas kezelésen átesett élelmiszereket - konzerveket, sterilizált, pasztőrözött és egyéb iparilag feldolgozott élelmiszereket. A zsíros, nehéz és sült ételek, a félig feldolgozott élelmiszerek és az úgynevezett gyorséttermi ételek szintén csapásként hatnak. Ugyanígy az üres kalóriákkal teli sós és édes finomságok is, amelyekből a szervezet nagyon nehezen tud megszabadulni.
Az ilyen egészségtelen, tápanyagokban és rostokban szegény étrend következményeként túlsúly, cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, allergia, pattanások, ekcéma és egyéb emésztési problémák - aranyér, hasmenés, székrekedés, puffadás stb. - léphetnek fel.
Az étrendünknek gazdagnak kell lennie alapélelmiszerekben, ideális esetben helyi és szezonális, a lehető legkevésbé feldolgozott, a zöldségek, gyümölcsök, jó minőségű fehérjék és egészséges zsírok ( hal, hús, diófélék, magvak) túlsúlyával. Az erjesztett élelmiszerek is megfelelőek.
Fontos továbbá az ivási és alvási rend betartása. És ügyeljünk a megfelelő rostbevitelre is, amely elősegíti az egészséges kiválasztást, és megelőzi az aranyér kialakulását.
Az emésztés könnyítésének és a szervezet természetes tisztulási folyamatainak támogatására ideális megoldás, ha évente legalább egyszer egy méregtelenítő kúrának hódolunk. Ennek egyik leghatékonyabb és legkíméletesebb formája a gyógynövényekkel végzett természetes tisztítókúra. Egy jól ismert és népszerű méregtelenítő hatású gyógynövény a máriatövis. Szükség esetén ne habozzon, és nyúljon az ezt tartalmazó gyógynövény alapú készítményekhez. Hasonlóan jótékony hatással van az emésztésre a chaga, a masticha, az édesgyökér, a menta, a cikória, a cikória, a moringa, a homoktövis, az almaecet stb. is.
Tippek az emésztés javítására egy pillantásra:
- Növelje a rostbevitelt, valamint a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását.
- Iktassa ki az alkoholt, a finomított cukrot, az édességeket és a feldolgozott élelmiszereket.
- enyhítse a stresszt
- Tornázzon rendszeresen
- győződjön meg arról, hogy eleget iszik
- pihenjen és aludjon jól
- naponta legfeljebb 3-4 alkalommal étkezzen
- ne egyen a főétkezések között
Az emésztés hatása az immunitásra - egészséges bélmikrobiom.
A nem megfelelő tápanyagarányú vagy vitamin- és ásványianyag-hiányos élelmiszerek hosszú távú fogyasztása az általános vitalitásra és a mentális egészségre is hatással van. De gyengíti az immunitást és a fizikai erőnlétet is. Ugyanez vonatkozik bizonyos gyógyszerek, köztük az antibiotikumok gyakori használatára is.
Az emésztőrendszer és az immunrendszer nagyon szorosan összefügg. Valójában a beleinkben különböző baktériumtípusok közössége található, amelyek együttesen alkotják a mikrobiomot. Amíg ezek megfelelő mennyiségben vannak jelen, általában minden rendben van. A probléma akkor merül fel, ha a béltartalom összetételében diszharmónia van, ami a nyálkahártya megbomlásához és a baktériumok véráramba való "szivárgásához" vezet. Az immunrendszer ezt fenyegetésként értékeli, és védekező reakciókat indít el.
Fentebb már említettünk különböző kellemetlen megnyilvánulásokat, amelyek emésztési zavarokra utalhatnak. Ezek krónikussá válhatnak, és hosszan tartó és kezeletlen gyulladás esetén olyan autoimmun betegségek alakulhatnak ki, mint a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás, az autoimmun hepatitis, a hisztamin-intolerancia, a SIBO, az irritábilis bél szindróma stb.
Kezelésük nehéz és élethosszig tartó, de sok közülük kezelhető a diétás intézkedések betartásával, amelyek a kezelés alapvető részét képezik. A kezelés sikerét növelheti a gyulladáscsökkentő hatású D-vitamin pótlásával. Támogassa a mikrobiomot élő mikroorganizmusokkal táplálékkiegészítők formájában, amelyek a nyálkahártyát is védik - a probiotikumok hatékonyak. Az enzimtermelés és a tápanyagok jobb felszívódásának támogatására az Emésztőenzim-komplexet ajánljuk - ezek segítenek fenntartani az egészséges mikroflórát a belekben.
A fenti ismeretek ismeretében nem lehet kétséges, hogy az emésztőrendszer kulcsszerepet játszik szervezetünk energiájának és általános egyensúlyának fenntartásában. Nélküle nem tudnánk hozzájutni azokhoz a tápanyagokhoz, amelyekre testünknek szüksége van ahhoz, hogy egészségesnek és energiával telinek érezzük magunkat.
Ne becsüljük tehát alá a fontosságát, és fordítsunk rá kellő figyelmet.
Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy nem csak arról van szó, hogy mit eszünk és hogyan mozgunk, hanem arról is, hogy hogyan viszonyulunk a testünkhöz és az elménk egészéhez. Mert ha belül jól érzed magad, az meg fog látszani kívülről és az életed minden szintjén.
Ahogy Hippokratész mondta:
"Legyen az ételed a gyógyszered, és a gyógyszered az ételed".
Fotó forrása: www.freepik.com
Szabadítsa meg szervezetét a méreganyagoktól természetes aktív szénnel. Ez a táplálékkiegészítő elősegíti a szervezet tisztulását, a jobb emésztést és a könnyedséget a...
Az ánizs illóolaj az Ön szövetségese a stressz és az álmatlanság elleni küzdelemben. Édes illata segít ellazítani az elmét, csökkenti az ideges feszültséget és elősegíti a...
A Befungin - tinktúra szibériai Chaga kivonattal hatékony természetes kiegészítő, amely támogatja az immunitást, az emésztést és az általános vitalitást. A bioaktív vegyületek...